Olet tässä

Tutkimukset ja toimenpiteet

Natiivitutkimukset

Röntgenosaston kuvauksista suurin osa on natiivikuvauksia. Ne ovat kivuttomia ja nopeita tutkimuksia, joiden yleisimpiä kuvauskohteita ovat keuhkot ja luut. Kuvausta varten ei yleensä vaadita esivalmisteluja. Tutkittavasta kohteesta riippuen kuvaus kestää 5-15 minuuttia.

Ultraäänitutkimukset

Ultraääni on kuvantamismenetelmä, joka perustuu ultraäänen erilaiseen etenemiseen ja heijastumiseen eri kudostyypeissä ja elimissä. Yleisimpiä tutkittavia kohteita ovat vatsa, virtsatiet, kaula sekä jänteet. 

Ultraääniohjauksessa voidaan tehdä myös toimenpiteitä, kuten solunäytteenotto ohuella neulalla. Osa tutkimuksista vaatii esivalmisteluja, joista saa lisätietoa ajanvarauksen yhteydessä. Ultraäänitutkimus kestää 15-30 minuuttia.

Kartiokeilatutkimukset (KKTT)

Kartiokeilatietokonetomografiatutkimus (KKTT) on menetelmä, jossa röntgensäteilyn avulla saadaan kuvattavasta kohteesta leikekuvia ja kohdetta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti halutusta suunnasta. Tavallisimpia tutkimuskohteita ovat hampaisto ja nenän sivuontelot. Tutkimus kestää 15-30 minuuttia, eikä se vaadi esivalmisteluja.

Tietokonetomografiatutkimukset

Tietokonetomografiatutkimuksessa otetaan röntgensäteitä käyttäen eri paksuisia leikekuvia, joiden avulla saadaan kolmiulotteista tietoa kuvatusta alueesta. Tutkimuksia tehdään pään, selän, vartalon sekä verisuoniston alueelle.

Tutkimus kestää 5 – 15 minuuttia, mutta mahdolliset esivalmistelut voivat viedä 30-60 minuuttia. Kuvauksen yhteydessä käytetään usein jodipitoista varjoainetta, jota voidaan antaa joko verenkiertoon tai suun kautta.

Magneettitutkimukset

Magneettitutkimus on säteetön kuvantamismenetelmä, joka perustuu voimakkaaseen magneettikenttään. Tutkimuksella saadaan erittäin tarkkoja leikekuvia ihmiskehosta, erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöstä, keskushermostosta sekä vatsan alueelta. 

Tutkimuksessa voidaan käyttää kuvien tulkintaa helpottavaa tehosteainetta, joka ruiskutetaan kyynärlaskimoon. Tutkimus kestää 15-45 minuuttia. Raahen radiologisessa yksikössä käy magneettirekka viikoittain.

Mammografiatutkimus

Mammografia tarkoittaa rintarauhasten röntgentutkimusta, jossa kuvat otetaan yleensä kahdesta eri suunnasta rintarauhasen ollessa hetken aikaa puristuksessa kahden muovilevyn välissä. Tutkimus kestää 10-15 minuuttia. 

Seulontamammografiaan lähetetään kutsu 50-69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Kliiniseen mammografiaan tarvitaan aina lääkärin lähete.

 

Yhteystiedot

Avoinna ma-pe 
klo 7-16
la-su ja juhlapyhinä 
klo 9-13

Ajanvaraukset 
ma-pe klo 8-15
puh. 08 849 4830

Käyntiosoite:
Rantakatu 4
92100 Raahe

Sijainti sairaalan 1. kerroksessa

Pysäköinti ja opastus