Olet tässä

Perhesuunnittelu

Perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Perhesuunnitteluneuvolasta saa yksilöllistä ohjausta raskauden ehkäisyyn ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä asioissa. Näitä ovat mm. ehkäisyn aloitus, suunnittelu ja ongelmat sekä ehkäisykontrollit, kierukoiden ja ehkäisykapseleiden asetukset ja poistot.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä seksuaaliterveyspalveluja annetaan perhesuunnitteluneuvolan lisäksi alueiden äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Ehkäisypalveluja järjestetään myös omilla terveysasemilla. 

Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään mm. hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus.
Perhesuunnitteluneuvolan käynnit ovat maksuttomia, mutta peruuttamattomista lääkäriajoista peritään sakkomaksu.

Palvelut on tarkoitettu Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän asiakkaille ja alueella asuville opiskelijoille.

Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen alle 20-vuotiaille

Alle 20-vuotiailla nuorilla on mahdollisuus saada ilmaiseksi valmisteet raskauden ja seksitautien ehkäisyä varten (yhdistelmä- ja minipilleri, kondomi, hormoni- ja kuparikierukka, ehkäisyimplantaatti (kapseli), ehkäisyrengas ja- laastari). Ilmaisen ehkäisyn edellytyksenä on, että ehkäisysuunnitelma on tehty ja kontrollit käytynä sovitusti. Kuntayhtymä tarjoaa tietyn merkkiset ehkäisyvalmisteet. Jos on tarve käyttää jotain muuta valmistetta, on resepti hankittava lääkäriltä itse ja ehkäisyvalmiste on tuolloin omakustanteinen.

  • Jos tarvitset raskaudenehkäisyä, eikä sinulle ole aiemmin tehty ehkäisysuunnitelmaa, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat) tai terveysasemasi perhesuunnitteluneuvolaan. Terveydenhoitajan kanssa voit suunnitella sinulle sopivan ehkäisymenetelmän.
  • Jos tarvitset jatkoehkäisyä ja ehkäisysuunnitelma on jo aiemmin tehty, ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat), tai vaihtoehtoisesti NettiRassi-viestillä tai puhelimitse terveysasemasi hoitajan vastaanottoon ja kerro tarpeesi jatkoehkäisystä. Jatkoehkäisyn saat terveydenhoitajaltasi tai lääkärinvastaanotolta sovittuna päivänä. 
  • Kun täytät 25-vuotta, muuttuu ehkäisysi maksulliseksi ja tarvitset ehkäisyvalmisteestasi reseptin. Ehkäisyn suunnittelu sekä kontrollit hoituvat yli 25-vuotiaille terveysasemasi perhesuunnitteluneuvolassa. 

 

Yhteystiedot

Perhesuunnitteluneuvola Raahe
Raahen lääkärinvastaanotto
Rantakatu 4
92100 Raahe
08 849 4580

Pyhäjoki
044 439 4567

Ruukki
040 135 7905

Siikajoenkylä
044 439 4634

Vihanti
040 135 7948

Äitiys- ja lastenneuvoloiden yhteystiedot

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon yhteystiedot