Olet tässä

Koronatiedotus

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita 

Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse omalta terveysasemalta. Infektiopoliklinikan toiminta on päättynyt 5.1.2023. 

Muistutamme, että suurin osa koronaan sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia. Rokotus vähentää riskiä saada vakava tautimuoto.  

Oman terveysaseman ollessa suljettu, ota yhteyttä puhelimitse kiireellisissä asioissa päivystysapunumeroon 116117. 

Koronavirus COVID-19 - tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle 

1. Yleistä tietoa

Koronavirus käyttäytyy lähes samaan tapaan kuin muutkin hengitystievirukset. Suurin osa koronaan sairastuneista saa vain lieviä oireita. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskivut, vatsavaivat tai maku- tai hajuaistin katoaminen. Vain osa saa vakavia oireita. Suurin riski vakavan tautimuodon saamiseen on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia. Rokotus vähentää riskiä saada vakava tautimuoto. Riskiryhmiin kuuluvia voi suojata myös huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja käyttämällä kasvomaskia tarvittaessa.  

2. Koronatartunta

Hengitystieinfektioon sairastuneen tulee pysyä kotona, kunnes oireet ovat selkeästi lievittyneet. Kuumeilevan ihmisen on pysyttävä kotona, kunnes on ollut vähintään yksi kuumeeton päivä. Koronatestin tekeminen ei yleensä ole tarpeen, mutta halutessaan voi tehdä kotitestin. Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa otetulla virallisella testillä, eikä positiivinen tulos vaikuta siihen, kuinka monta päivää tarvitsee olla pois töistä, koulusta tai päivähoidosta, vaan oirekuva ratkaisee. Tämän hetkisen ohjeistuksen mukaan koronaan sairastuneen ihmisen ei tarvitse olla töistä pois viisi vuorokautta rutiininomaisesti, vaan poissaolo arvioidaan normaalin sairauspoissaolokäytännön mukaan ja oireiden perusteella.

Mahdollisuus saada tartuntatautipäivärahaa virallisen positiivisen koronatestituloksen perusteella a-todistuksella päättyi 31.12.2022. Tartuntatautilain mukaisia eristysmääräyksia ei jatkossa enää tehdä. Tartuntatautipäivärahaa ei enää 31.12.2022 jälkeen saa koronainfektion vuoksi. Sairauspoissaolokäytäntö on täysin sama kuin muiden infektiotautien kohdalla.

3. Koronavirukselle altistunut

Sairastuneen oireettomat perheenjäsenet tai muulla tavalla altistuneet voivat jatkaa opiskelua, päivähoitoa tai työssäkäyntiä normaalisti riippumatta rokotussuojasta tai taudin antamasta suojasta. Altistuneiden jäljitys ja kotikaranteenit on lopetettu kokonaan.

4. Keinoja tartuntojen estämiseen

  • Tapaa muita ihmisiä vain terveenä.
  • Sairasta kotona.
  • Pidä turvaväli muihin ihmisiin.
  • Käytä suu-nenäsuojusta (maski), kun muita ihmisiä on lähellä.
  • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.
  • Pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen, kun olet koskettanut suu-nenäsuojustasi, kasvojasi tai niistänyt nenäsi. Käytä käsihuuhdetta, jos sitä on saatavilla esim. mennessäsi kauppaan tai muuhun paikkaan, jossa on muita ihmisiä. Alkoholikäsihuuhde tuhoaa taudinaiheuttajat käsistä väliaikaisesti, eli käytä käsihuuhdetta usein.

Ulkomailta palaavat

Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta. Lähtökohtaisesti ulkomaanmatkailulla ei ole enää vaikutusta koronatestaamiseen tai muuhun suojakäyttäytymiseen.

Vierailut rajoitettu palvelukeskuksiin ja osastoille

Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailuita yksiköihin on rajoitettu.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronasivut

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset: oyskorona.fi 

Koronarokotukset hyvinvointikuntayhtymän alueella

Lisätietoa rokotusten etenemisestä Koronarokotukset -sivulla

Hyvinvointikuntayhtymän koronatiedotteet ja ohjeet:

Koronarokotustilanne Rassin alueella 

Ohje henkilölle, jolta on otettu covid-näyte

Ohjeita raskaana olevalle ja synnyttäjälle koronavirus (COVID-19)-epidemian aikana (OYS:n ohje)

Katso myös:

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL:n sivut)

Tietoa taudista: COVID-19 (THL:n sivut)