Olet tässä

Koronatiedotus

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita 

Koronavirukseen sopivien oireiden kanssa tulee sairastaa kotona, eikä terveydenhuollossa tehtävää näytteenottoa enää suositella lieväoireiselle. Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.  

Terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin tulee hakeutua lieväoireisenakin:  

• Sote-työntekijöiden 

• Raskaana olevien, 

• Riskiryhmään kuuluvien ( https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat ) 

• Hoidontarpeen arviota tarvitsevat 

Muistutamme, että suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia. Rokotus vähentää riskiä saada vakava tautimuoto.  

Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse. Hyvinvointikuntayhtymän infektiopoliklinikan sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen puhelimitse numerossa 040 135 8530 ma-pe klo 8-15, la ja su klo 9-14. Koronanäytteenottoa tehdään maanantaista lauantaihin. Sunnuntaisin on käytössä puhelinpalvelu. 

Infektiopoliklinikalla on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soittopyynnön voi jättää puhelinjärjestelmään ja hoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian. 

Älä tule infektiopoliklinikalle ilman ajanvarausta, sillä näin ehkäiset tautien leviämistä. Jos saat ohjeen tulla infektiopoliklinikalle, löydät sen seuraamalla keltamustia opasteita, sisäänkäynti S2 (sairaalan takana). 

Infektiopoliklinikan ollessa suljettu soita kiireellisissä asioissa päivystysapunumeroon 116117 tai Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystyksen numeroon 08 849 4511. Huom! Näytevastaukset eivät ole kiireellisiä asioita. 

Koronavirus COVID-19 - tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle 

1. Yleistä tietoa 

Koronavirus (Covid-19) taudin tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskivut, vatsavaivat tai maku- tai hajuaistin katoaminen. Osalla tartunnan saaneista tauti on lähes oireeton. 

COVID-19 tarttuu lähikontaktissa ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Koronaa sairastava voi puhuessaan ja yskiessään lennättää pieniä pisaroita lähellä olevan ihmisen kasvoille. Pisarat voivat siirtyä toiseen ihmiseen myös käsien välityksellä esimerkiksi kätellessä. 

Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle eli ollut lähikontaktissa koronaan sairastuneen kanssa.  

Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, sairasta kotona omailmoituksella (mikäli työnantaja vaatii todistuksen, hoitajan tai lääkärin todistus) vähintään 5 vrk kunnes olet kuumeeton ja oireet lieventyneet. Vältä kontakteja muihin ihmisiin sairastamisen aikana. Eristyspäätöksiä ei enää tehdä. 

Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eristys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Muut toimijat, esim. työnantaja, eivät voi muuttaa eristyksen ja karanteenin kestoa. 

Karanteenilla ehkäistään taudin leviämistä muihin ihmisiin. 

Karanteenin ajalta on tietyissä tapauksissa mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa, jota haetaan KELA:lta karanteenipäätöksellä, jonka on allekirjoittanut kunnan/sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Lisätietoja saat työnantajaltasi ja Kelalta. 

Mikäli karanteenissa oleva tarvitsee virallisia karanteenitodistuksia, tällöin tulee olla yhteydessä kunnan koronajäljitykseen.  

2. Positiivinen testitulos 

Jos sinulta otettu COVID-19 -näyte on positiivinen, sinulla on koronavirus COVID-19 -tartunta. 

Saat tiedon positiivisesta testituloksesta tekstiviestillä, mikäli tarvitset todistuksen sairastumisesta, hoitajan tai lääkärintodistus riittää. Eristyspäätöksiä ei enää tehdä. Sairasta kotona vähintään 5 vuorokautta oireiden alusta. Jos oireesi kestävät pidempään, hakeudu lääkärin arvioon. 

Sairaalahoitoa tarvitsevat eristetään sairaalassa. 

Tartunnan saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien, joilla ei ole rokotteen tai sairastetun taudin antamaa suojaa (alle 6 kk sitten sairastettu tauti), tulisi pysyä kotona karanteenissa 5 vuorokautta positiivisen potilaan oireiden alusta laskien. Karanteeniaika lasketaan viimeisenä sairastuneen oireiden alusta. 

Töihin/kouluun voi palata, kun olet kuumeeton ja oireet lieventymään päin, kuitenkin aikaisintaan 5vr oireiden alkamisesta. Karanteenin päätyttyä voit palata töihin/kouluun ja liikkua normaalisti.  

PCR-tekniikalla tehty testi voi pysyä sairastamisen jälkeen pitkään positiivisena, vaikka et ole enää tartuttava, uutta testiä ei siis suositella 4 kuukautta sisällä sairastetusta taudista. 

3. Koronavirukselle altistunut 

 • Koronavirus COVID-19 -tautiin sairastuneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvat ovat tietämättään saattaneet saada tartunnan, eli he ovat altistuneet koronavirukselle. 
 • Kahdesti tai useammin rokotettu ei joudu karanteeniin. 
 • Rokottamatonta henkilöä, joka asuu COVID19-positiivisen kanssa samassa taloudessa, suositellaan jäämään 5 vrk:n ajaksi karanteeniin. 
 • Sovi tästä ensisijaisesti työnantajan kanssa, etätyöt ja karanteeninomaisissa olosuhteissa työskentely on sallittua 
 • Jos tarvitset todistuksen karanteenista, ole yhteydessä infektiopoliklinikalle saadessasi tiedon altistumisesta. 
 • Takautuvasti ei voida päätöstä tehdä  
 • Seuraa, tuleeko sinulle oireita. 
 • Jos olet karanteenin päättyessä oireeton, saat palata töihin/kouluun ja liikkua vapaasti julkisilla paikoilla eikä sinun tarvitse käydä testissä. 
 • Altistuskaranteenia ei voi lyhentää negatiivisella testituloksella! 

4. Toimi näin, kun saat ohjeen pysyä karanteenissa: 

 • Pysy kotona.   
 • Voit tavata ainoastaan samassa asunnossa asuvia.   
 • Jos samassa taloudessa asuu tartunnan saaneita henkilöitä, vältä tarpeetonta lähikontaktia heihin.  
 • Et saa kutsua ketään kotiisi tai mennä vierailulle.  
 • Et saa mennä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin.  
 • Töitä voi tehdä esimerkiksi etänä tai jos karanteeniohjeita voi noudattaa 
 • Et saa mennä kauppaan, apteekkiin, kauppakeskukseen, uimahalliin, elokuviin, ravintolaan tai muihin julkisiin tiloihin.  
 • Et saa käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia.  
 • Voit ulkoilla, mutta muista ihmisistä täytyy pysyä yli 2 metrin etäisyydellä.   
 • Pyydä, että joku hoitaa puolestasi ruokaostokset tai tilaa ruoka kotiisi verkkokaupasta tai puhelimella. Huolehdi siitä, ettet ole lähikontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen.  
 • Jos sairastat koronaa ja olet käynyt koronatestissä, sinun täytyy olla jatkuvasti tavoitettavissa. Huolehdi siis, että puhelimessasi on virtaa ja vastaa myös tuntemattomaan numeroon. 
 • Jos vointisi huononee, kysy jatko-ohjeita infektiopoliklinikalta puh 040 135 8530, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen ympärivuorokautisesti palvelevasta neuvontanumerosta Päivystysapu p. 116117 tai soita tarvittaessa ambulanssi (112 hätänumero), jos oireesi ovat vakavia. Vakavia oireita ovat esimerkiksi lisääntyvä hengenahdistus, rintapistos, tajunnan menetys ja hyvin korkea kuume. Kerro puhelun aikana koronatartunnastasi tai altistuksestasi. 

5. Keinoja tartuntojen estämiseen 

 • Tapaa muita ihmisiä vain terveenä. 
 • Sairasta kotona. 
 • Pidä turvaväli muihin ihmisiin. 
 • Käytä suu-nenäsuojusta (maski), kun muita ihmisiä on lähellä. 
 • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. 
 • Pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen, kun olet koskettanut suu-nenäsuojustasi, kasvojasi tai niistänyt nenäsi. Käytä käsihuuhdetta, jos sitä on saatavilla esim. mennessäsi kauppaan tai muuhun paikkaan, jossa on muita ihmisiä ja poistuessasi sieltä. Alkoholikäsihuuhde tuhoaa taudinaiheuttajat käsistä väliaikaisesti, eli käytä käsihuuhdetta usein. 

Ulkomailta palaavat

Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista. Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta.

 

Vierailut rajoitettu palvelukeskuksiin ja osastoille

Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailuita yksiköihin on rajoitettu.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8-18 ja lauantaisin kello 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Henkinen ja taloudellinen apu

Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi Terveyskylä, Mieli ry, SPR, Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) , Raahen seurakunta, Pyhäjoen seurakunta.

Jos tarvitset keskusteluapua tai ohjausta ja neuvontaa henkisesti kuormittaviin tilanteisiin, voit ottaa yhteyttä hyvinvointikuntayhtymän perheneuvolan auttavaan puhelimeen 040 135 8547, ma-pe klo 13-14.

Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea ja kuntayhtymältä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietioa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.

Muutokset kuntayhtymän palveluissa

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kuntayhtymän toimintaan. Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimitse tai NettiRassin kautta.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronasivut

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset: oyskorona.fi 

Koronarokotukset hyvinvointikuntayhtymän alueella

Lisätietoa rokotusten etenemisestä Koronarokotukset -sivulla

Hyvinvointikuntayhtymän koronatiedotteet ja ohjeet:

Koronarokotustilanne Rassin alueella 
 

Ohjeita raskaana olevalle ja synnyttäjälle koronavirus (COVID-19)-epidemian aikana (OYS:n ohje)

 

Katso myös:

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (THL:n sivut)

Tietoa taudista: COVID-19 (THL:n sivut)