Olet tässä

Koronarokotukset

Päivitetty viimeksi 20.5.2022. Sivua päivitetään arkisin tietojen täydentymisen mukaan. 

Kaikki koronarokotteen haluavat saavat rokotteen rokotusjärjestyksen mukaisella vuorollaan. Rokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

Tilanne: 

Koronarokotuksia annetaan:

 • 1. rokotetta 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
 • 2. rokotteen voi saada vain siinä tapauksessa, että 1. rokotteesta on kulunut vähintään 6 viikkoa
 • 3. rokotetta:
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään 2 kuukautta 2. rokotuksesta
  • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut 3-4 kuukautta 2. rokotuksesta
  • 18-59-vuotiaille 4-6 kuukautta 2. rokotuksesta
  • 12-17 vuotiaille, joilla on kulunut 6 kuukautta 2. rokotteesta.
 • 4. rokotetta
  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 80 vuotta täyttäneille
  • Iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Omaishoidon osalta suositus koskee vain omaishoidettavia, mutta ei omaishoitajia, elleivät he ole vähintään 80-vuotiaita.

Rokotusajankohdat:

 • 1.6. klo 9.30-12.15 Vihannin terveysasemalla, ajanvarauksella
 • 2.6. klo 9-15 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta
 • 9.6. klo 9-15 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta
 • 9.6. klo 9-15 Ruukin terveysasemalla, ajanvarauksella
 • 15.6. klo 9.30-10.30 Vihannin terveysasemalla, ajanvarauksella
 • 16.6. klo 9-18 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta

Ajanvaraus

Rokotukseen varataan aika, ellei kyseessä ole walk-in rokotus ilman ajanvarausta. Rokotusaika varataan ensisijaisesti nettiajanvarauksen kautta tai NettiRassin kautta. Nettiajanvarauksessa rokotusajan voi varata itselleen tai alle 12 vuotiaalle huollettavalle. Vapaat ajat näkyvät, kun valitsee vastaanottajan. Jos vapaita aikoja ei ole saatavilla, kyseessä on ilman ajanvarausta tapahtuva rokotus.

Puhelinajanvaraus Pyhäjoki:

 • Pyhäjoen lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 4560 ma-pe klo 10-15. 

Puhelinajanvaraus Raahe:

 • Koronarokotusajanvaraus, puh. 040 135 8540 ma-ke klo 8-9. 

Puhelinajanvaraus Siikajoki:

 • Ruukin lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 4612 ma-pe klo 10-15. 

Puhelinajanvaraus Vihanti:

 • Vihannin lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 5086 ma-pe klo 10-15. 

Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kun soitat takaisinsoittoon, ei tarvitse muuta kuin odottaa tietoa soiton rekisteröitymisestä ja tämän jälkeen jäädä odottamaan takaisinsoittoa. Uudelleen ei kannata numeroon soittaa, sillä takaisinsoittopalvelu rekisteröi vain yhden puhelun kustakin numerosta. 

Tiedotamme ajanvaraustilanteesta tällä verkkosivulla, Ajankohtaista-osiossa sekä kuntayhtymän sosiaalisen median kanavissa. Jos olet Facebook-käyttäjä, käy seuraamassa sivuja "Raahen seudun hky" ja "Hyvinvointipiste NeuvoRassi".

Toinen rokotusaika annetaan ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä. Ensimmäiseen, kolmanteen ja neljänteen rokotteeseen tulee itse varata aika ellei kyseessä ole walk-in rokotus ilman ajanvarausta. 

Yleistä koronarokotustietoa saa puhelinnumerosta 040 135 8540 ma-ke klo 8-9.

Ketkä saavat tällä hetkellä 4. koronarokotteen?

Rokotukset ovat käynnissä NeuvoRassissa ilman ajanvarausta, Pyhäjoen Jokikartanon kerhohuoneella, Ruukin terveysasemalla ja Vihannin terveysasemilla ajanvarauksella.

Rokotuspäivinä saa tietysti myös rokotusohjelman aiempia rokotteita ensimmäisestä koronarokotteesta alkaen.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä noudattaa rokotuksissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia. THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille, kaikille 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona. 
Nyt kuntayhtymässä laajentuva rokotuskäytäntö kattaa 65 vuotta täyttäneiden osalta tuon viimeksi mainitun väestöryhmän.    

Minkälainen henkilö kuuluu THL:n määrittelemään ryhmään iäkkäistä, jotka eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona?

 • Henkilö, jonka terveydentila ja toimintakyky ovat korkean iän vuoksi selvästi alentuneet niin, että hän tarvitsee säännöllisesti apua kotona selvitäkseen.
 • Iäkäs henkilö, jolle harkitaan kotona pärjäämiseksi lisäapua, eli on odotettavissa, ettei hän sairastuttuaan selviä kotona, kun toimintakyky voi lieväänkin infektioon sairastuessa romahtaa.
 • Avuntarpeen tulee liittyä hoivaan ja huolenpitoon. Avuntarpeella ei tässä tarkoiteta esimerkiksi pelkkää siivouspalvelun tai kaupan kotiinkuljetuksen käyttöä.
 • Apua voidaan tarjota kunnalliselta tai yksityiseltä taholta tai esimerkiksi omaisilta.

Asia määritellään toimintakyvyn eikä sairauksien perusteella. Sairaudet eivät vaikuta tässä kohden tarpeeseen rokottaa neljättä kertaa, ellei niiden lisäksi ole edellä kuvattua toimintakyvyn laskua. THL:n suosituksessa ei ole tiettyä alaikärajaa iäkkäälle, sillä korkean iän aiheuttama terveyden ja toimintakyvyn lasku ei ole sidoksissa tiettyyn ikärajaan, vaan vaihtelee yksilökohtaisesti.

Novavaxin koronarokotteita saapunut Suomeen- Raahessa uutta rokotetta huhtikuussa

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä tarjoaa Novavaxin proteiinirokotetta Nuvaxovidia 7. huhtikuuta alkaen. Rokotteella on Euroopan unionin alueella myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

THL:n mukaan Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

”On kuitenkin huomioitava, että rokotevalmisteita ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Suurin lääketieteellinen tarve saada halutessaan tämä rokote on rokottamattomilla yli 60-vuotiailla ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Koska Nuvaxovid-rokotetta on saatavilla vain rajoitetusti, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä tarjoaa sitä vain ajanvarauksella Raahessa NeuvoRassin rokotuspisteellä. Ajanvaraus tulee tehdä puhelimitse numerosta 040 135 8540. Numero palvelee maanantaista keskiviikkoon kello 8-9.

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.

Nuvaxovid-rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille rokoteannoksille. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.

Rokotteita saadaan Suomeen maaliskuun aikana noin 235 000 annosta. Lisää valmisteita saadaan huhti-kesäkuussa, mutta tarkempi aikataulu on vielä auki.

5-11 vuotiaiden rokotukset käynnissä

5-11 vuotiaiden koronarokottaminen on käynnissä. Ajat varataan nettiajanvarauksesta huoltajan toimesta tai puhelimitse ajanvarausnumeroista.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. Suostumuksen voi antaa myös kirjallisena.

Jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, suostumus tulee saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. Jos huoltajien toimivaltaa päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai annettu muulle taholle, suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta.

THL:n laatima suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle on tulostettavissa verkossa.

Lomake löytyy oheisen linkin takaa: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)  

Ulkomailta saadut rokotteet

THL suosittelee, että kolmas rokoteannos annetaan niille, jotka ovat saaneet rokoteannoksen ulkomailla lyhyin väliajoin. Rokotteen viimeisen annoksen jälkeen sen on oltava vähintään 6 kuukautta. Ohje koskee myös niitä, jotka ovat saaneet Sputnik -rokotteen.

Вакцины, полученные за рубежом.

THL рекомендует вводить третью дозу вакцины тем, кто за рубежом получил дозы вакцины через короткие промежутки времени. После последней дозы вакцины должно пройти не менее 6 месяцев. Инструкция также относится к тем, кто получил вакцину "Sputnik".

Rokotus koronataudin jälkeen

Lue lisää täältä.

Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistuksen saa Omakannasta. EU:n ko­ro­na­to­dis­tus koos­tuu kol­mes­ta eri to­dis­tuk­ses­ta: to­dis­tus ko­ro­na­ro­ko­tuk­ses­ta, to­dis­tus ko­ro­na­tes­ti­tu­lok­ses­ta ja to­dis­tus sai­ras­te­tus­ta ko­ro­na­vi­rus­tau­dis­ta. Li­sä­tie­to­ja saa täältä.

Jos ei ole mahdollista käyttää Omakantaa, koronarokotustodistuksen saa terveysasemien neuvonnasta tai sairaalan neuvonnasta.

Riskiryhmä 1: 12-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, kuten elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoidollinen tyypin 2 diabetes, downin oireyhtymä.

Riskiryhmä 2: 12-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, kuten jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita varoaikaa.

Lisätietoa rokottamisjärjestyksestä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta 

Rokotuspaikat

Pyhäjoki:

 • Palvelukeskus Jokikartanon kerhohuone, Vanhatie 57

Raahe:

 • NeuvoRassi, Kirkkokatu 28 (Kauppaporvari, entisen Valintatalon tila)

Siikajoki:

 • Ruukin terveysasema, Kansantie 4

Vihanti:

 • Vihannin terveysasema, Kirkkotie 2

Ohjeet rokotukseen tulevalle

 • Tule rokotukseen vain terveenä. 
 • Ennen rokotteen antamista, asiakkaan tulee itse huolehtia ja selvittää häntä hoitavalta lääkäriltä/hoitohenkilökunnalta, onko sairaus tai sen hoito esteenä rokotteen antamiselle. Rokottamistilanteessa asian selvittelylle ei ole aikaa.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi rokotustilanteessa Kela-kortilla, ajokortilla tai muulla asianmukaisella todistuksella.
 • Pukeudu helposti riisuttavaan puseroon.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.  
 • Säilytä turvaväli muihin odottaessasi. 
 • Rokotuksen saatuasi varaudu jäämään 15 minuutin seurantaan.

Rokotuksen jälkeen

 • Muistutamme, että on tärkeää käyttää maskia ja noudattaa suosituksia myös rokotuksen jälkeen.

Ajanvarauksen peruminen

Pyhäjoki:

 • Pyhäjoen lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 4560 ma-pe klo 8-15. 

Raahe:

 • Koronarokotusajanvaraus, puh. 040 135 8540 ma-ke klo 8-10.

Siikajoki:

 • Ruukin lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 4612 ma-pe klo 8-15. 

Vihanti:

 • Vihannin lääkärinvastaanotto, puh. 08 849 5086 ma-pe klo 8-15. 

Koronarokotuksia vierailla kielillä löytyy THL:n monikielisiltä verkkosivuilta osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla

Tietoiskuvideot koronarokotteesta:

Arabia: https://www.youtube.com/watch?v=n5KY_WtUL_o

Venäjä: https://www.youtube.com/watch?v=QJT8Ls2rOGE

Somali: https://www.youtube.com/watch?v=D9sjCXmtSKM

Englanti: https://youtu.be/Y2c15fxgyjY

Kurdi: https://www.youtube.com/watch?v=mmKWDGlJQNI

 

Rokotustilanne: 25.5.2022

ROKOTETTAVAT TILANNE AIKATAULU
Koronavirukseen liittyvää hoitotyötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset

VALMIS
 

Iäkkäiden henkilöiden asumispalveluiden ja laitoshoidon yksiköiden henkilökunta ja asukkaat

1., 2. JA 3. ROKOTUKSET ANNETTU
4. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ ASUKKAILLE

80 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat kansalaiset 

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
4. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

75 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
4. ROKOTUKSET ALOITUS 25.5. PYHÄJOKI JA RUUKKI,1.6. RAAHE JA VIHANTI

70 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
4. ROKOTUKSET ALOITUS 25.5. PYHÄJOKI JA RUUKKI,1.6. RAAHE JA VIHANTI

65 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

60 vuotta täyttäneet KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

55 vuotta täyttäneet

 

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

50 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

45 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

40 vuotta täyttäneet

 

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

30 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

16 vuotta täyttäneet

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

Vaikeaan koronavirustautiin sairastumiseen altistavaan riskiryhmään 1 kuuluvat alle 70-vuotiaat

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

Vaikeaan koronavirustautiin sairastumiseen altistavaan riskiryhmään 2 kuuluvat alle 70-vuotiaat

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

Sote-henkilöstö THL:n suositusten mukaisesti

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET ANNETTU
2. ROKOTUKSET ANNETTU
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

Vaikeaan koronavirustautiin sairastumiseen altistavaan riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat 12-15 -vuotiaat

KÄYNNISSÄ 

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

12-15 vuotiaat

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
3. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ 

5-11 vuotiaat

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ
2. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

Voimakkaasti immuunipuutteiset

KÄYNNISSÄ

1. ROKOTUKSET ANNETTU
2. ROKOTUKSET ANNETTU
3. ROKOTUKSET ANNETTU
4. ROKOTUKSET KÄYNNISSÄ

 

Ensimmäisen rokotteen saanut 
23200 henkilöä
Tehosterokotteen saanut
22049 henkilöä
12 vuotta täyttäneestä väestöstä ensimmäisen rokotteen saanut
83,3 %