Yleistä tietoa koronaviruksesta ja ohjeita koronapotilaalle sekä altistuneelle

Käytyessäsi koronanäytteessä, voit tarkistaa oman testituloksesi Omakannan tai NettiRassin kautta.

1. Yleistä tietoa

Koronavirus (Covid-19) taudin tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskivut, vatsavaivat tai maku- tai hajuaistin katoaminen. Osalla tartunnan saaneista tauti on lähes oireeton.

COVID-19 tarttuu lähikontaktissa ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Koronaa sairastava voi puhuessaan ja yskiessään lennättää pieniä pisaroita lähellä olevan ihmisen kasvoille. Pisarat voivat siirtyä toiseen ihmiseen myös käsien välityksellä esimerkiksi kätellessä.

Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle eli ollut lähikontaktissa koronaan sairastuneen kanssa. 

Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, tartuntatautilääkäri asettaa sinut eristykseen

Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eristys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Muut toimijat, esim. työnantaja, eivät voi muuttaa eristyksen ja karanteenin kestoa.

Karanteenilla ja eristämisellä ehkäistään taudin leviämistä muihin ihmisiin.

Eristyksen ja karanteenin ajalta on tietyissä tapauksissa mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa, jota haetaan KELA:lta eristämis-/karanteenipäätöksellä, jonka on allekirjoittanut kunnan/sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty eristykseen/karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Lisätietoja saat työnantajaltasi ja Kelalta.

Mikäli tartunnan saanut tai karanteenissa oleva tarvitsee virallisia eristys/karanteenitodistuksia, tällöin tulee olla yhteydessä kunnan koronajäljitykseen.

Mikäli työkyvyttömyys jatkuu eristyksen päätyttyä, työterveyslääkäri/terveyskeskuslääkäri tekee tarvittaessa A-todistuksen työstä poissaolosta normaaliin tapaan.

2. Positiivinen testitulos

Jos sinulta otettu COVID-19 -näyte on positiivinen, sinulla on koronavirus COVID-19 -tartunta.

Saat tiedon eristämisestä tekstiviestillä ja sinulle toimitetaan myöhemmin kirjallinen eristyspäätös, mikäli sellaisen tarvitset. Eristys kestää 5-10 vrk oireiden alusta. Jos oireesi kestävät pidempään, hakeudu lääkärin arvioon.

Eristäminen tapahtuu yleensä kotona. Sairaalahoitoa tarvitsevat eristetään sairaalassa.

Tartunnan saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien, joilla ei ole rokotteen tai sairastetun taudin antamaa suojaa (alle 6kk sitten sairastettu tauti), tulisi pysyä kotona karanteenissa 5vrk positiivisen potilaan oireiden alusta laskien. Karanteeniaika lasketaan viimeisenä sairastuneen oireiden alusta.

Eristyksen päätyttyä voit palata töihin/kouluun ja liikkua normaalisti. Uutta testiä ei oteta.

PCR-tekniikalla tehty testi voi pysyä sairastamisen jälkeen pitkään positiivisena, vaikka et ole enää tartuttava, uutta testiä ei siis suositella 4kk sisällä sairastetusta taudista.

3. Koronavirukselle altistunut

 • Koronavirus COVID-19 -tautiin sairastuneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvat ovat tietämättään saattaneet saada tartunnan, eli he ovat altistuneet koronavirukselle.
 • Kahdesti tai useammin rokotettu ei joudu karanteeniin.
 • Saat tiedon karanteenista puhelimitse/tekstiviestillä ja myöhemmin kirjallisen karanteenipäätöksen, mikäli todistukselle on tarvetta.
 • Jos asut COVID-19-positiivisen kanssa samassa taloudessa, karanteenin kesto on 5 vrk.
 • Seuraa, tuleeko sinulle oireita.
 • Jos olet karanteenin päättyessä oireeton, saat palata töihin/kouluun ja liikkua vapaasti julkisilla paikoilla eikä sinun tarvitse käydä testissä.
 • Altistuskaranteenia ei voi lyhentää negatiivisella testituloksella!

4. Toimi näin, kun saat ohjeen pysyä eristyksessä/karanteenissa:

 • Pysy kotona.  
 • Voit tavata ainoastaan samassa asunnossa asuvia perheenjäseniä.  
 • Jos samassa taloudessa asuu tartunnan saaneita henkilöitä, vältä tarpeetonta lähikontaktia heihin. 
 • Et saa kutsua ketään kotiisi tai mennä vierailulle. 
 • Et saa mennä töihin, kouluun tai harrastuksiin. 
 • Et saa mennä kauppaan, apteekkiin, kauppakeskukseen, uimahalliin, elokuviin, ravintolaan tai muihin julkisiin tiloihin. 
 • Et saa käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia. 
 • Voit ulkoilla, mutta muista ihmisistä täytyy pysyä yli 2 metrin etäisyydellä.  
 • Pyydä, että joku hoitaa puolestasi ruokaostokset tai tilaa ruoka kotiisi verkkokaupasta tai puhelimella. Huolehdi siitä, ettet ole lähikontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen. 
 • Jos sairastat koronaa ja sinut on määrätty eristykseen, sinun täytyy olla jatkuvasti tavoitettavissa. Huolehdi siis, että puhelimessasi on virtaa ja vastaa myös tuntemattomaan numeroon.
 • Jos vointisi huononee, kysy jatko-ohjeita kotikuntasi neuvontanumerosta puh 040 135 8530, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen ympärivuorokautisesti palvelevasta neuvontanumerosta Päivystysapu p. 116117 tai soita tarvittaessa ambulanssi (112 hätänumero), jos oireesi ovat vakavia. Vakavia oireita ovat esimerkiksi lisääntyvä hengenahdistus, rintapistos, tajunnan menetys ja hyvin korkea kuume. Kerro puhelun aikana koronatartunnastasi tai altistuksestasi.

5. Keinoja tartuntojen estämiseen

 • Tapaa muita ihmisiä vain terveenä.
 • Sairasta kotona ja käy testissä.
 • Pidä turvaväli muihin ihmisiin.
 • Käytä suu-nenäsuojusta (maski), kun muita ihmisiä on lähellä.
 • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.
 • Pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen, kun olet koskettanut suu-nenäsuojustasi, kasvojasi tai niistänyt nenäsi. Käytä käsihuuhdetta, jos sitä on saatavilla esim. mennessäsi kauppaan tai muuhun paikkaan, jossa on muita ihmisiä. Alkoholikäsihuuhde tuhoaa taudinaiheuttajat käsistä väliaikaisesti.

 

Lisätietoa täältä. 

Yhteystiedot:
Infektiopoliklinikka, puh. 040 135 8530, avoinna ma-pe klo 8-15 ja la-su klo 9-16.  
Päivystys, puh. 08 849 4511, avoinna 24/7