Tuberkuloosipotilasta hoidettu Raahessa – sairaalan osastoilla altistumisia

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä on hoitanut viime kesän ja kuluvan syksyn aikana tuberkuloosipotilasta. Potilasta hoidettiin Raahen sairaalan osastoilla 5 ja 6. Tapaus kävi tällä viikolla ilmi Kuopion keskussairaalassa, mutta potilasta on hoidettu Raahessa 24.6.-13.10.2021 välisenä aikana eri mittaisissa jaksoissa.

Tapaus on poikinut runsaasti tuberkuloosille altistuneita. Heistä Raahen sairaalan potilaita on reilu 200 ja henkilökuntaa noin 100.

Vaikka altistuneita on tässä tapauksessa paljon, jatkotartuntojen mahdollisuutta pidetään varsin pienenä. Tuberkuloosi ei ole erityisen herkästi tarttuva, ja altistumiseksi katsotaan vähintään 40 tunnin oleskelu samassa tilassa tuberkuloosia kantavan kanssa.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kontaktoi kaikki altistuneeksi katsomansa henkilöt. Mikäli edellä mainittuina aikoina Raahen sairaalan osastoilla 5 ja 6 olleella henkilöillä ilmenee tuberkuloosiin viittaavia oireita, tulee hänen ottaa viipymättä yhteyttä kuntayhtymän infektiopoliklinikan numeroon 040 135 8530 lisäohjeita varten. Tuberkuloosiin viittaavia oireita ovat yli 3 viikkoa jatkunut yskä, veriyskä, yskökset, kuumeilu, väsymys, yöhikoilu ja laihtuminen. Myös niiden altistuneiden, joilla on immuniteettipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys, tulee ottaa yhteyttä infektiopoliklinikalle. Muut kyseisenä aikana osastolla 5 ja 6 olleet voivat odottaa rauhassa yhteydenottoa ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Kaikki altistuneet tullaan kuitenkin tutkimaan muun muassa keuhkokuvan avulla.

Tuberkuloositartunta johtaa usein oireettomaan tilaan, jossa bakteeri on piilevänä keuhkokudoksessa. Tällaista infektiota kutsutaan latentiksi tuberkuloosiksi. Latentti tuberkuloosi voi aktivoitua myöhemmin esimerkiksi ikääntymisen tai sairauksien ja niiden hoitojen heikentäessä elimistön puolustuskykyä.