Tänään on puhtauspäivä – nyt jos koskaan on hyvä kiittää siivoojaa

He ovat hiljaisia ja tehokkaita. He kulkevat keskuudessamme vaivihkaa. He näkyvät, mutta he kuuluvat niin oleellisesti näkymään, että heitä ei aina edes huomaa. Emme niin sanotusti näe metsää puilta, mutta jos heitä ei olisi, olisimme vaikeuksissa. Keitä he ovat?

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä on yhteensä 53 laitoshuoltajaa. Tämä väki pitää tilamme puhtaana, mikä sosiaali- ja  terveydenhuoltoalalla on enemmän kuin tärkeää. Kuka tahansa ei voi tarttua moppiin ja alkaa sutimaan, sillä esimerkiksi sairaalaympäristössä työ tehdään tarkkojen standardien mukaan. Oikeaan aikaan, oikealla tavalla, oikeilla välineillä ja aineilla.

”Esimerkiksi tutkimushuone tulee siivota tietyssä järjestyksessä, jotta se on seuraavalle potilaalle turvallinen. Aseptinen omatunto täytyy olla jokaisella kunnossa. Vaikka jokaisella on mahdollisuus tehdä työnsä ”vähän sinne päin”, niin ei kuitenkaan toimita, siivoustyönjohtaja Eija Rantaeskola kertoo.

Syy edellä mainittuun on selvä. Jos paikat eivät ole puhtaana, voi sattua oikeasti vakavia asioita.

”Terveydenhuollon ympäristössä mennään koko ajan puhtaasta kohti likaista. Likaa ei välttämättä näe, mutta niin täytyy toimia. Jokaisen laitoshuoltajan tulee tietää täsmälleen mitä tekee. Laitoshuoltaja saa jo oppilaitoksessa hyvät pohjat työhön ja kun hän siirtyy tänne harjoitteluun, ohjaaja ja laitoshuoltaja hoitavat perehdyttämisen. Meillä on hyvä yhteistyö Koulutuskeskus Brahen kanssa. Onnistumisen kannalta on oleellista se, miten oppilas otetaan täällä vastaan”, Rantaeskola kertoo.

Puhtaus nousi merkittäväksi puheenaiheeksi vajaa kaksi vuotta sitten, kun koronaepidemia puhkesi. Rantaeskolan mukaan epidemian alkuajat olivat hämmentäviä, mutta nykyisin ollaan jo erittäin hyvin kartalla kuinka viruksen kanssa eletään myös laitoshuollon piirissä.

”Alkuun oli todella vähän tietoa, mutta nyt tiedämme varsin hyvin millä korona saadaan tehokkaasti pinnoilta pois. Kaikki siivousaineet ovat muuttuneet ja ohjeita tulee jatkuvasti lisää. Tuoreimmat ohjemuutokset ovat viime syyskuulta. Tälläkin alalla täytyy seurata jatkuvasti mitä ympärillä tapahtuu. Ajan hermoilla pitää pysyä”.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä hoitaa lähes kaikkien tilojensa laitoshuollon. Ainostaan Siikajoen terveysaseman, Pyhäjoen terveysaseman ja Jokikartanon sekä Kummatin vanhalle koululle perustetun rokotuspisteen laitoshuolto on hankittu ostopalveluna.

Tänään, joulukuun 3. päivä vietetään valtakunnallista puhtauspäivää, ja nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus kiittää siivoojia.

Ja näin se menee, eikä ole edes vaikeaa: KIITOS!

Tänään on puhtauspäivä – nyt jos koskaan on hyvä kiittää siivoojaa