Sairaalapappi on yksi osa sote-joukkuetta, vaikka työnantaja on seurakunta eikä sairaala

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän uusi sairaalapappi Matti Hanhisuanto aloitti maanantaina toisen työviikkonsa. Kesällä Raaheen saapuneen paluumuuttajan mukaan ensivaiheet ovat olleet rauhallisia.

”Paikkojen etsimistä, niihin sekä henkilökuntaan tutustumista ja muutama potilaskeskustelu on tullut käytyä. Vastaanotto on ollut lämmin ja ystävällinen. Asettuminen Raaheen on käynnissä”, Hanhisuanto kertoo.

Pappi - erityisesti sairaalapappi työskentelee viljalti sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyvät läpi henkilökohtaista kriisiä joko itsensä tai läheisensä johdosta. Kuolema on sairaalapapin työssä usein läsnä.

”On totta, että tämä työ on tavallaan vakavampaa kuin seurakuntapapin työ keskimäärin, jonka työnkuvaan kuuluu myös elämänkaaren iloisempia hetkiä, kuten häät tai ristiäiset. Mutta kyllä näidenkin tehtävien parissa saa välillä iloita. Vaikeat asiat pitää vain käsitellä rauhallisesti. Jos se ei onnistu yksin, täytyy puhua jollekin toiselle. Mitään ei saa mielestä käskemällä pois.”

Eli sielunhoitaja tarvitsee toisinaan sielunhoitoa itsekin. Tässä yhteydessä kuvaan tulevat kollegat, perhe ja ystävät.

”Halusin työni sisältöön ja työnantaja siihen myös suostui, että saan työnohjausta myös itselleni. Siellä voi purkaa asioita, jos ne alkavat kuormittaa. Tämä on kiehtova ja mielenkiintoinen työ myös siksi, että tässä voi todella auttaa ihmisiä. Liikaa tekemisen vaara on aina läsnä. Omat rajat pitää tunnistaa ja muistaa. Ei pidä ajatella olevansa korvaamaton”, Hanhisuanto valottaa.

 

Raahessa syntynyt, Pattijoella nuoruusvuodet elänyt ja Vihdistä Raaheen muuttanut Hanhisuanto työskenteli HUS:n Peijaksen sairaalassa sairaalapappina 8,5 vuotta. Tätä ennen hän oli seurakuntapappina Vihdissä 11 vuotta, joten aika monta ihmistä on pelkästään työnsä vuoksi kohdattu.

”Tuntuu vähän jopa hullulta sanoa, että mitä syvemmissä asoissa ollaan, sitä enemmän työ antaa myös itselleni. Siinä näkee ja vaistoaa, että toinen tulee autetuksi.”

Vaikka Matti on toiminut pappina 19 vuotta, hän sai merkittävimmät oppinsa jo aiemmassa elämänvaiheessa, kun yrittäjänä itsensä elättäneen Hanhisuannon purjehdus kävi niin sanotusti karikkoiseksi.

”Menetin konkurssissa kaiken omaisuuden. Silloin piti miettiä, että onko sitä Jumalaa ja miksi Jumala teki tämän juuri minulle. Jouduin itseni kanssa koville ja se vaikutti myös perheeseen. Vuosien saatossa onkin selvinnyt, että konkurssin ympärillä olleet vuodet olivat parhaita vuosia teologian opiskelussa. Jälkikäteen ajateltuna kaikki ne tapahtumat toivat luottamuksen, että Jumala pitää huolen.”

 

Sairaalapappi löytyy Raahen sairaalan neljännestä kerroksesta. Hanhisuanto näkee, että työssä onnistumisen kannalta on tärkeää, että yhteistyö papin ja sairaalan henkilökunnan välillä on saumatonta. Juuri hoitajat välittävät yleensä papille tiedon, että potilas tarvitsee häntä.

”Toivon kovasti, että henkilökunta uskaltautuu puhumaan jos puhumisen tarve on. Esimerkiksi Peijaksessa autoin hoitohenkilökuntaa työhön liittyvissä, esimerkiksi työn kuormitukseen, potilaiden ja heidän läheistensä kohtaamiseen liittyvissä asioissa. Ei se välttämättä hengellistä työtä ole, mutta samassa joukkueessa ollaan, vaikka minun työnantajani on Raahen seurakunta.”

 

Kuka?

Sairaalapappi Matti Hanhisuanto

Perhe: vaimo ja 12 lasta. Lapset jo muuttaneet kotoa.

Syntynyt: Raahessa. Lapsuus ja nuoruus Pattijoella.

Harrastaa: Laulamista, erityisesti kuorolaulua, luonnossa liikkumista ja lenkkeilyä.

Elämänasenne: Luotan siihen, että vaikeuksista selviää ja näköala toivosta löytyy. Ylä- ja alamäkiä tulee, mutta johtolanka on olemassa.

Matti Hanhisuanto