Omahoitotila avattu diabetespoliklinikalle

Raahen sairaalan diabetespoliklinikalla voi jatkossa suorittaa erilaisia mittauksia täysin omassa rauhassa. Tämän mahdollistaa poliklinikan asiakkaille avattu omahoitotila, jonka suojissa voi mitata kaikkia diabeteksen hoitoon liittyviä arvoja, kuten pituutta, painoa, vyötärönympärystä ja verenpainetta.

Lisäksi tilasta löytyy hoitopöytä ja paljon esitteitä ja tietoa diabeteksen hoidosta ja terveellisistä elämäntavoista.

”Huone on käytössä kaikille alueen asukkaille ja diabetespoliklinikan lisäksi meidän muiden osastojen henkilökunnalle. Vaaka näyttää 250 kiloon saakka, ja potilaiden voi tuoda vaa’alle myös muilta osastoilta, diabeteshoitaja Heli Havia kertoo.

Diabetes on yleistyvä sairaus ja kakkostyyppisenä se liittyy merkittävästi elämäntapoihin.

Helpoin kotikonsti taudin torjunnassa on liikunnan lisääminen päiväohjelmaan ja oikeanlainen ruokavalio, sillä keskivartalolihavuus on yksi merkittävistä riskitekijöistä saada uudeksi kansantaudiksi tituleerattu kakkostyypin diabetes.

”Lääkäri haluaa usein tiedot potilaan mittaustuloksista ennakkoon. Kun potilas mittaa omahoitotilassa verenpaineen itse ja rauhassa, tulos on usein parempi kuin hoitajan ottamana, koska mittaustilanne jännittää aina vähän”, Havia kertoo.

Terveyskeskuksen lääkärinvastaanoton käytävällä on ollut verenpainemittarit jo aiemmin, mutta omahoitotila takaa paremman mittausrauhan.

”Mittauksissa saadut tiedot voi kirjata NettiRassiin ja antaa luvat hoitohenkilöstölle tietojen katseluun, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän ravitsemussuunnittelija Kaisa Ketonen kertoo.

”Kun omahoitotilasta löytyy paljon erilaisia materiaaleja, joista jokainen voi saada uusia ajatuksia ja motivaatiota itsestä huolenpitoon”, Ketonen jatkaa.

Diabetespoliklinikan omatila on avoinna arkisin kello 8-16.

Tässä kohtaa mainittakoon myös hyvinvointikuntayhtymän Terveelliset elämäntavat -luennot, joita pidetään säännöllisesti NeuvoRassissa kaupungin keskustassa. Seuraava luento pidetään syyskuun 20. päivä kello 16-18.

Heli Havia ja Kaisa Ketonen