Luonnon ihme ja muutenkin hyvää viihdettä

Mäkelänrinteellä Ruukissa ihmetellään päivästä toiseen eläimellistä menoa, kun palvelukeskuksen väkeä viihdyttämään on tuotu kaksi kanaa ja kerrassaan komea kukko.

Palvelukeskuksen asukkaat ulkoilevat mielellään kanahäkin edustalla, eikä ihme, sillä oikeita luontokappaleita tarjotaan elävänä nähtäville nykypäivänä enää harvoin.

Perjantaiaamuna Mäkelänrinteen asukkaat seurasivat silmä tarkkana, kun yksi kanoista näytti alkavan munia, ja toden totta – lopulta pienessä kopissa oli yksi täydellinen muna.

”Aivan mahtavia kanoja. Tämä oli upea luonnon näytelmä”, hetkeä aiemmin kanat ruokkinut Varpu kommentoi.

Varpun mukaan kanat ovat mitä parhain viihdyke palvelukeskuksen sisäpihalla. Kun hän itse oli nuori, jokaisessa talossa oli jos jonkinmoisia eläimiä.

”Kaikilla oli kanoja, lampaita ja sikojakin. En tiedä mitä rotua nämä ovat. Leghorn oli silloin yleinen”, Varpu selvittää.

 

Mäkelänrinteen kanahankkeen puuhanaisena on häärinyt talon oma lähihoitaja Pauliina Parttimaa, joka toi ensimmäistä kertaa toissa keväänä siivekkäitä työmaalleen.

”En edes muista milloin sain sen idean, mutta toissa keväänä ehdotin esimiehelleni, joka kysyi edelleen omalta esimieheltään, että olisiko tällainen mahdollista. Kun kaikille sopi, toin kaksi kanaa tänne kesäksi. Tänä kesänä toin myös kukon, koska minulla on kotona kukonvaihto käynnissä”, Parttimaa kertoo.

Kukonvaihdolla haetaan kanakantaan jatkuvuutta ja terveyttä, sillä jos kanalauma alkaa olla pitkään vain yhtä sukua, se voi tuoda tullessaan erilaisia murheita.

”On helpompi sekoittaa suku vaihtamalla kukko kuin yksi kana kerrallaan. Kotona on tosin munia myös hautumassa, jotka nekin ovat eri sukua kuin omani, eli vaihtuvuutta on tulossa”, Parttimaa kertoo.

 Parttimaan mukaan kanojen elämä on sujunut Mäkelänrinteellä mutkattomasti. Ruokinta on sujunut, eikä kanojen omistajan tarvitse miettiä vapaa-ajallaan, että pärjätäänkö siellä vaiko ei.

”Meillä on seinällä kalenteri, johon jokaisen päivän kohdalle merkitään, että onko kanat ruokittu. Hyvin on kaikki toiminut.”

Jos ja kun kanat munivat, Mäkelänrinteen hoitajat voivat viedä maukkaat munat kotiinsa.

Lisää kuvia kukosta ja kanoista Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän Facebookissa.

Mäkelänrinteellä asuva Varpu sai perjantain ruokintavuoron ja nautti silminnähden tehtävästä.