Karanteeniaika lyheni 5 vuorokauteen – jäljittäminen jatkossa rajatusti

Alueelliset koronaohjeet päivitettiin perjantaina 14. tammikuuta. Jatkossa positiivisen koronatestituloksen saanut saa ensisijaisesti vain tekstiviestin, eikä altistuneita enää jäljitetä kuin rajoitetuissa tapauksissa – käytännössä sote-laitoksissa todetuissa koronatapauksissa.

Koronavirukseen sopivien oireiden kanssa tulee jatkossa sairastaa kotona, eikä terveydenhuollossa tehtävää näytteenottoa enää suositella lieväoireiselle perusterveelle.

Sote-työntekijöiden, raskaana olevien, riskiryhmään kuuluvien ja hoidontarpeen arviota tarvitsevien tulee edelleen hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin myös lieväoireisena. Raskaana olevien on syytä olla neuvolaan yhteyksissä verenohennuslääkityksen tarpeen arvioimiseksi.

Positiivista kotitestiä ei enää tarvitse varmistaa terveydenhuollossa, vaan suositus on pysytellä kotona vähintään viiden vuorokauden ajan. Voimakkaiden oireiden jatkuessa pidempään suositellaan pysymään kotona pitempään. Mikäli vointi on huono, tai oireet pahenevat, suositellaan hakeutumaan lääkärin arvioon. Mikäli asiakas tarvitsee virallisen tautitodistuksen, positiivinen tapaus on varmistettava terveydenhuollon tekemällä testillä. Mikäli esimerkiksi etätyöt onnistuvat, ei karanteeni/eristyspäätökselle ole tarvetta. Jos jostain syystä viralliselle karanteeni/eristystodistukselle on tarvetta, ole yhteyksissä terveydenhuoltoon virka-aikana.

Koronapositiviivisen kanssa samassa taloudessa asuvien täyden rokotesuojan tai aiemmin sairastetun koronataudin antaman suojan omaavien ei pidä jäädä karanteeniin. Mikäli samassa taloudessa asuvaa ei ole vähintään 2 kertaa rokotettu tai hänellä ei ole aiemmin sairastetun koronataudin antamaa suojaa, hänen tulee jäädä viiden vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Jos päiväkotilapsi tai koululainen jostain syystä testataan ja todetaan positiiviseksi, noudatetaan viiden vuorokauden eristystä. Samassa taloudessa asuvien kohdalla noudatetaan edellä mainittuja karanteenikäytäntöjä ja muut, oireettomat päiväkotiryhmän tai koululuokan lapset voivat jatkaa elämää normaalisti.
 

Yhteystiedot todistusten saamista varten:

Raahen lääkärinvastaanotto 08 849 4580 ma-to klo 8-16, pe klo 8-15, infektiopoliklinikka 040 135 8530 ma-pe klo 8-15 ja la-su 9-16

Pyhäjoen terveysasema 08 849 4560 ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

Vihannin terveysasema 08 849 5086 ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

Ruukin terveysasema 08 849 4612 ma-to klo 8-16, pe klo 8-15