Kansalaisten joukkorokotukset koronavirustautia vastaan käynnistyvät ­– ajanvaraus alkaa torstaina kello 8

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella on edetty kansalaisten joukkokoronarokotuksiin.

Torstaina 11.2. alkaa ajanvaraus alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien ja kaikkien yli 80-vuotiaiden rokotuksille. Ajanvaraus tapahtuu puhelimitse numerosta 040 135 8540. Ajanvarauslinja on avoinna torstaina ja perjantaina kello 8-14 ja linja sulkeutuu sen jälkeen, kun ajat ovat täynnä.

Rokottaminen jaetaan tässä vaiheessa kahteen ryhmään erilaisten rokotevalmisteiden vuoksi. Alle 70-vuotiaat rokotetaan ainoastaan Astra Zenecan rokotteella, jota saapuu alueellemme pian. Yli 70-vuotiaiden rokottaminen tapahtuu muiden rokotevalmistajien rokotteilla ja tässä vaiheessa niillä rokottaminen suunnataan yli 80-vuotiaille.

Itse rokotukset alkavat maanantaina 15.2. Raahen sairaalan osasto 1:n tiloissa.

Nämä rokotteet annetaan 20-69 -vuotiaille, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Kyseinen altistavuus täyttyy silloin, kun 20-69 -vuotiaalla henkilöllä on elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes. Myös 20-69 vuotias downin oireyhtymää sairastava henkilö voi varata tässä vaiheessa rokotusajan.

Yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat tiistaina 16.2. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän NeuvoRassin tiloissa. Myös näihin rokotuksiin varataan aika numerosta 040 135 8540 ja linja on avoinna kello 8-14 siihen saakka, kunnes kaikki saatavilla oleville rokotteille varatut rokotusajat on jaettu.

Rokotuksia tehdään paikallisesti myös Siikajoen Ruukissa, Vihannissa ja Pyhäjoella. Ensi viikolla kyseisten kuntien terveysasemille jaetaan yli 80-vuotiaille tarkoitettua rokotetta, jotka pistetään normaalin vastaanottotilanteen yhteydessä. Näihin rokotuksiin ei voi vielä tässä vaiheessa varata erikseen aikaa.

RAS:n varausnumeron kautta jaettavat rokotusajat annetaan Raahen rokotuspisteisiin, mutta kaikkien hyvinvointikuntayhtymän alueen asukkaat voivat varata kyseisiä aikoja, kunhan ovat yli 80-vuotiaita tai kuuluvat edellä mainittuihin riskiryhmiin.

Rokottamisessa noudatetaan valtioneuvoston asetusta ja THL:n määrittelemää järjestystä. Esimerkiksi perusterveiden 70­-79 -vuotiaiden rokotusaika ei ole vielä tiedossa.

Nyt jaossa olevia aikoja annetaan vain rokotusvuorossa oleville. Mikäli kuntalainen ei kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, ajanvarausnumeroa ei pidä kuormittaa.

Rokotukseen saapuvan tulee olla terve ja hänellä tulee olla kasvomaski. Rokottaminen käy joustavammin, jos rokotukseen saapuva pukeutuu helposti riisuttavaan paitaan. Rokotuksen jälkeen rokotettavan vointia tarkkaillaan 15 minuutin ajan. Koronarokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Jälkimmäisestä rokotuksesta annetaan lisätietoa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.