Jokaista korona-altistumista ei enää tiedoteta - resurssi ei yksinkertaisesti riitä

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymältä on tiedusteltu koronatapausten muuttuneesta tiedotuslinjasta. Kun aiemmin kerroimme hyvinkin tarkkaan mahdollisista altistumispaikoista ja -ajoista, on tilanne tätä nykyä toinen. Kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri vahvistaa, että tiedotuksen painotusta on muutettu.

Jokaista altistumista ei ilmoiteta jo siksi, ettei kaikki mahdolliset altistumiset ole tiedossa.

"Koronavirusta on liikkeellä laajasti yhteiskunnassa kouluissa, työpaikoilla ja julkisilla paikoilla. Jokainen meistä tulee viruksen jatkossa kohtaamaan. Emme voi tiedottaa jokaisesta altistumisesta julkisesti, koska terveydenhuollon resurssit eivät siihen riitä", Aleksi Lehtonen, tartuntataudeista vastaava lääkäri kertoo.

Lehtosen mukaan tartuntariskiä näissä kohtaamisissa voi vähentää maskin käytöllä, hyvällä käsihygienialla ja rokotuksilla yli 12-vuotiaiden osalta. Sairaana ei pidä mennä töihin tai kouluun.

"Henkilön sairastuminen koronavirukseen ja siitä määrättävä karanteeni tai eristys on salassa pidettävää terveystietoa, mutta tartunnan mahdollisuudesta eli altistumisesta voidaan tiedottaa tartuntavaarassa oleville henkilöille."

Tartuntoja on todettu viime aikoina myös koululaisissa, minkä vuoksi koululaisten omaiset ja läheiset ovat toivoneet tiedottamista myös oppilaitoksilta, joiden vastuulle asia ei suinkaan kuulu.

"Vastuu tiedottamisesta on ensisijaisesti terveydenhuollolla. Mikäli koulu saa kuitenkin tiedon koronatartunnasta, voidaan tartuntariskistä informoida asianosaisia. Mikäli katsomme, että tartuntariski on merkittävä, pyrimme tiedottamaan asiasta myös itse. Kouluista ei kuitenkaan enää kartoiteta altistuneita tai määrätä luokkia karanteeniin, jolloin emme pääsääntöisesti tiedota asiasta", Lehtonen toteaa.

Koronarokotus kannattaa hakea, jos se edelleen on syystä tai toisesta hakematta.