Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille alkaa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä alle 25-vuotiailla nuorilla on mahdollisuus saada ilmaiseksi valmisteet raskauden ja seksitautien ehkäisyä varten (yhdistelmä-ja minipilleri, kondomi, hormoni-ja kuparikierukka, ehkäisyimplantaatti (kapseli), ehkäisyrengas ja-laastari) vuoden 2022 alusta alkaen. Ilmaisen ehkäisyn edellytyksenä on, että ehkäisysuunnitelma on tehty ja kontrollit käytynä sovitusti. Kuntayhtymä tarjoaa tietyn merkkiset ehkäisyvalmisteet, jos on tarve käyttää jotain muuta valmistetta, on resepti hankittava lääkäriltä itse ja ehkäisyvalmiste on tuolloin omakustanteinen.

  • Jos tarvitset raskaudenehkäisyä, eikä sinulle ole aiemmin tehty ehkäisysuunnitelmaa, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat) tai terveysasemasi perhesuunnitteluneuvolaan. Terveydenhoitajan kanssa voit suunnitella sinulle sopivan ehkäisymenetelmän.
  • Jos tarvitset jatkoehkäisyä ja ehkäisysuunnitelma on jo aiemmin tehty, ota yhteyttä koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajaan (koululaiset ja opiskelijat), tai vaihtoehtoisesti NettiRassiviestillä tai puhelimitse terveysasemasi hoitajan vastaanottoon ja kerro tarpeesi jatkoehkäisystä. Jatkoehkäisyn saat terveydenhoitajaltasi tai lääkärin vastaanotolta sovittuna päivänä.
  • Kun täytät 25-vuotta, muuttuu ehkäisysi maksulliseksi ja tarvitset ehkäisyvalmisteestasi reseptin. Ehkäisyn suunnittelu sekä kontrollit hoituvat yli 25-vuotiailla terveysasemasi perhesuunitteluneuvolassa.