Eristyspäätösten kirjoittamisesta luovutaan Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä 

Loppuviikosta on tehty päätös valtakunnallisesti useiden sairaanhoitopiirien kesken - Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri mukaan lukien, koronavirukseen liittyviä eristyspäätöksiä koskien.

Koska omikronmuunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon. Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule lainkaan tartuntatautiviranomaisten tietoon. Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen.  

Jatkossa COVID-positiivinen henkilö on poissa töistä omalla ilmoituksella tai sairauspäivärahalla, ja kontakteja suositelleen edelleen välttämään oireisena.  

Karanteenipäätöksiä voidaan edelleen tehdä, mikäli tähän on perusteita esimerkiksi perheissä, joissa tautia esiintyy. Mikäli karanteenitodistukselle ei ole välttämätön tarvetta ja karanteenissa oleminen onnistuu ilman virallista todistusta, pyydämme välttämään tässä tapauksessa yhteydenottoja. Edellytyksenä terveydenhuollossa todettu tartunta vähintään yhdellä samassa taloudessa asuvalla. Viime viikolla julkaistut ohjeistukset muutoin pysyvät ennallaan.  

Kertauksena tärkeimmät otteet aiemmin julkaistuista ohjeista: 

  • Tartunnan saaneen tulee sairastaa kotona vähintään 5 vuorokautta oireiden alkamisesta, kunnes on kuumeeton ja oireet lieventymään päin 
  • Tartunnan saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien, joilla ei ole rokotteen tai sairastetun taudin antamaa suojaa (alle 6 kk sitten sairastettu tauti), tulisi pysyä kotona karanteenissa 5 vuorokautta positiivisen potilaan oireiden alusta laskien. 
     
  • Ilmoita itse altistumisesta henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa