Tekstin koko
VALIKKO

Ajankohtaiset tiedotteet

Preiskarin saaren loma-asunnoissa kesän asuville omistajille perheineen ilmainen puutiaisaivokuumerokote

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu punkin puremasta. Tartunnan voi saada myös infektoituneen lehmän, vuohen tai lampaan pastöroimattomasta maidosta. Tauti aiheuttaa merkittävää pitkäaikaista sairastavuutta ja voi johtaa pysyvään vammautumiseen. Infektio on harvinainen lapsilla, eikä johda vaikeaan aivo-oireiseen tautiin pikkulapsilla.

Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta vain maantieteellisesti rajatuilla alueilla lumettomana aikana. Suurin ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla. Viime vuosien aikana puutiaisaivotulehdusta aiheuttava virus on levinnyt myös kohti pohjoista. Vuosina 2013-2017 Raahen edustalla sijaitsevassa Preiskarin saaressa ilmaantuvuus on ollut 75/100 000, joten THL on määritellyt Preiskarin saaren loma-asuntojen omistajat perheineen ilmaisen TBE-rokotuksen piiriin.

Kenelle TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote?

Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia on kutsuttu myös puutiaisaivokuumeeksi. Keväästä 2018 alkaen kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka

 • asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa seuraavilla alueilla:
  Kemin eteläisissä kaupunginosissa
  Kotkan saaristossa
  Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa
  Raahen edustalla Preiskarin saaressa (liikkuvat luonnossa ja asuvat kesäasunnollaan lumettomana aikana vähintään 4 viikon ajan vuodessa)
 • asuvat vakituisesti Paraisilla ja Simossa tai
  liikkuvat luonnossa Paraisilla tai Simossa kesäaikana vähintään 4 viikkoa
 • asuvat vakituisesti Ahvenanmaalla

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Sekä vakituiset asukkaat että muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa vain Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemissä, Kotkassa, Lappeenrannassa tai Raahessa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Rokotuksiin oikeutettuihin henkilöihin ollaan yhteydessä kirjeitse. Kirjeessä on tarkemmat ohjeet rokotuksen saamiseksi.

TBE-rokote ei ole punkkirokote

TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. On silti muistettava, että TBE-rokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Rokotetunkin kannattaa suojautua punkin puremilta.