Tekstin koko
VALIKKO

Ajankohtaiset tiedotteet

Hyvinvointikuntayhtymän röntgen liittynyt Pohjois-Suomen yhteiseen kuva-arkistoon

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän röntgenosasto on liittynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelliseen kuva-arkistoon ja tuotannonohjausjärjestelmään. Potilaan hoitoon liittyen kuvia voidaan katsoa koko Pohjois-Suomen alueella kaikissa terveydenhuollon yksiköissä, missä on käytössä sama tuotannonohjausjärjestelmä.

Tämä mahdollistaa laajemman yhteistyön Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä Oulun eteläisen alueen kanssa. Vuodesta 2019 alkaen Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) poliklinikat ja Oulun eteläisen alueen toimijat voivat varata kuvausaikoja suoraan Raahen röntgenistä heidän oman ajanvarausjärjestelmänsä kautta tai soittamalla Raahen röntgenin ajanvaraukseen. Esimerkiksi ennen leikkausta vaativat kuvaukset voidaan suorittaa Raahessa eikä potilaan tarvitse lähteä kauemmaksi kuvauksiin. Useat potilaan hoitoon liittyvät kontrollikuvaukset voidaan kuvata Raahessa valmiiksi ennen kuin potilas menee esimerkiksi OYS:n lääkärin vastaanotolle, sanoo tulosyksikön johtaja Anna Laulumaa. Potilaan tutkimuspyynnöt, jotka on tehty OYS:ssa näkyvät Raahessa ja otetut kuvat näkyvät alueellisesti. Lääkärinkäynnin yhteydessä voi suoraan varata kuvausajan Raaheen. Kuvia ei tarvitse Raahesta enää lähettää eteenpäin. Potilaan hoidon kannalta tämä lisää sujuvuutta.

Raahen röntgenosaston toiminta nojautuu Oulun yliopistollisessa sairaalassa käytettäviin tutkimusohjeisiin ja toimintatapoihin, näin saadaan kaikki tutkimukset tehtyä yhtenäisesti OYS:n linjauksien mukaisesti ja turhilta uusintatutkimuksilta vältytään. OYS:n ja Raahen radiologinen toiminta saadaan näin yhtenäiseksi ja asiakasystävällisemmäksi.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän röntgen tuottaa laadukkaita radiologisia tutkimuksia kuntayhtymän alueen asiakkaille. Röntgenissä tehdään tutkimuksia monipuolisesti, vuositasolla nykyään yli 20 000 tutkimusta vuodessa. Laitekanta on ajanmukaista ja nykyvaatimukset täyttävää. Tutkimuksiin pääsy on nopeaa ja jonot ovat lyhyitä. Käytössä ovat moninaiset kuvausmenetelmät: tietokonetomografia, magneettitutkimukset, natiivikuvaus (mm. luu-ja keuhkokuvaukset), hammaskuvauslaite, ultraääni, mammografia ja kartiokeila (korvien, hampaiden ja poskionteloiden tietokonetomografiakuvauslaite). Lisäksi tehdään myös toimenpiteitä ultraääni- ja tietokonetomografialäpivalaisuohjauksessa, esimerkiksi otetaan kudosnäytteitä. Röntgen tuottaa myös kuntayhtymän alueen seulontamammografiat. Vuoden 2019 alusta Raahessa otetaan käyttöön uusi magneettirekka, joka vuokrataan OYS:sta. Uuden magneettirekan myötä myös magneettikuvausajat lisääntyvät vuoden 2019 alusta lähtien.

Röntgenosaston kuvauspalvelut ovat alueellisesti käytettävissä ympäri vuorokauden, sanoo Anna Laulumaa. Röntgenosasto on avoinna arkisin 7-16 ja viikonloppuisin 9-13. Muina aikoina osastolla on käytössä varallaolo, jolloin röntgenhoitaja kutsutaan tarvittaessa kuvantamaan. Viikonloppuisin, juhlapyhinä ja päivystysaikana kuvataan päivystyspotilaita. Röntgenosastolla on ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta, joka kouluttautuu säännöllisesti. Raahen sairaalan röntgenosastolla tehdään asiakkaille tyytyväisyyskyselyitä toiminnan kehittämiseksi. Palaute on ollut positiivista ja toimintaan ollaan oltu tyytyväisiä. Epäkohtia pyritään kehittämään tarpeen mukaan. Toimintaa ohjaa kokonaisuudessa asiakaslähtöisyys.

Anna Laulumaa näkee Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän röntgenosaston tulevaisuuden erittäin positiivisena. Yhteisen kuva-arkiston ja tuotannonohjausjärjestelmän myötä olemme vahva Oulun eteläisen alueen kuvantamisen yksikkö nyt ja tulevaisuudessa.